22.11.2006

Neulanreikäkuvauksen basic facts

Camera obscura eli pimeä huone sekä neulanreikäkamera..

"Kulkiessaan pienen reiän läpi valonsäteet muodostavat kuvan kohteesta laatikon vastakkaiselle seinälle ylösalaisin. Neulanreikäkamerassa on ääretön syväterävyys mikä tarkoittaa sitä että kuva piirtyy terävänä niin läheltä kuin kaukaa.

Neulanreikäkuvaus on ekologista valokuvausta. Menetelmän luonteesta johtuen kamera on halpa, yksinkertainen ja materiaalia haaskaantuu vähän. Aihetta ja kuvakulmaa on mietittävä hieman kauemmin, kun on vain yksi ruutu käytettävissä.

Kameran voi tehdä mihin tahansa laatikkoon tai purkkiin, joka maalataan sisältä mustaksi (mattamusta), jotta heijastukset ja valovuodot vältettäisiin. Laatikon syvyys vaikuttaa objektiivin polttovälin tavoin eli mitä pidempi on etäisyys reiästä valotettavan materiaalin pintaan sitä suurempi on "polttoväli". Reikä pyöritetään ohuella neulalla tukevaan alumiinifolioon
huolellisesti varoen tekemästä rosoisia reunoja. Lopuksi hangataan ohuella vesihiomapaperilla kevyesti folion molemmat puolet. Reiän tulee olla tarpeeksi pieni, jotta valotettava materiaali ei valottuisi kokonaan tai materiaaliin ei tulisi vain pyöreää läiskämäistä kuvaa. Liian pieni reikä vaatii suunnattoman pitkän valotusajan ja valotettava materiaali saattaa kärsiä resiprookki-ilmiöstä.

Rakenna oma neulanreikäkamera! Lukuisia ohjeita löytyy myös netistä.

Neulanreikäkuvauksessa valotusajan määrittäminen on hieman monimutkaista, mutta käytännössä oikean valotusajan voi laskea jos tietää reiän suuruuden sekä valotettavan materiaalin etäisyyden reiästä. Toinen vaihtoehto on kokeilla eri valotusaikoja.

Tuloksena neulanreikäkuvasta (jos käytetään valotettavana materiaalina vedostuspaperia) saadaan paperinegatiivi. Siitä otetaan pinnakkaiskopio uudelle paperille ja näin kuva on valmis. Valotettavana materiaalina voidaan käyttää niin filmiä kuin vedostuspaperia."


Lähde http://www.nicehouse.fi/verstas/valokuv/musta.htm